dissabte, 2 d’abril del 2016

PATRIMONI - Transport per cable aeri - Potassa de Súria

Al bell mig de Súria, al Passeig dels Joncarets núm 45, al costat de la carretera de Súria a Balsareny podem veure un altre exemple de transport miner mitjançant un cable aeri, molt similar als emprats en la indústria del ciment per transportar la materia prima des del punt d'extracció fins la fàbrica. 

En aquest cas ens trobem davant una torre i dues vagonetes que formaven part d'aquest cable aeri pel transport de la potassa.
Imatge extreta de la galería d'imatges de l'Ajuntament de Súria
Diu la fitxa de patrimoni de la Diputació de Barcelona "Torre del Cable" amb número 08274/133 que "l'any 1962 es va construir aquest telefèric, conegut com "el cable", que unia el pou de Cabanasses (o de Anna Maria) i el de Santa Bàrbara, amb la zona de fabricació, on baixaven el mineral en vagonetes. 

Un precedent estava en el cable que partia de Cardona i del que encara queden, en alguns indrets del terme municipal, els peus de formigó sobre els que s'aixecaven les estructures metàl·liques d'aquest transportador aeri (REGUANT, 1997). Cal dir, també, que es tractava d'un transport perillós i amb pèrdues, especialment, els dies que bufava el vent, per la qual cosa calia tenir sempre vigilància tècnica.

Es tracta d'una torre metàl·lica pintada de color groc de la que pengen dues vagonetes de transport de potassa. Es troba sobre uns pilars de formigó i al peu hi ha una placa amb l'inscripció "En testimoni del transport miner".

I és una inscripció molt encertada, doncs malauradament és un dels pocs testimonis que encara queden d'aquest tipus de transport aeri. Tal i com diu a la fitxa, del seu precedent que sortia de Cardona nomès en queden alguns peus de formigó, així que, tot i que aquest tipus de transport s'havia fet servir en d'altres mines, com la de Can Palomeres a Malgrat i també a la industria cimentera, tant per part de Lacsa a Sant Just com per part de Ciments Molins per baixar la pedra de Pallejà, ara per ara ( encara que estem treballant per recuperar-ne un altre), és l'únic indret on podem tocar un cable aeri. 

Bibliografia:

Inventari de patrimoni cultural de la Diputació de Barcelona - "Torre del Cable"
Web de l'Ajuntament de Súria

1 comentari:

  1. Bons Ninous: I entre les mines de Malpàs i la fàbrica de ciment de Xerallo, n'hi ha un altre. Restes i prou, però es pot seguir tot, si vas ben equipat amb guants i estisores d'esporgar. Les bases de totes les pilones estan ben numerades. Podeu mirar a: http://www.izard.cat/menufp20.htm
    Ciao

    ResponElimina